top of page
Anker 1
Dag van het Geluk
Zaterdag 8 april 2023

Promotiezaal KU Leuven - Naamsestraat 22
Mistral-Melike.jpeg

programma

Levenskunst in turbulente tijden

 Anders kijken

Anders denken

Anders creëren

 

Nieuwe levenskunst in deze tijd, in deze context

Een dag vol inspiratie. Een initiatief van de vzw Academie voor Levenskunst

Ochtendprogramma

09.30     Onthaal

Tijdens de gehele dag doorlopende boekenstand waar auteurs u te woord staan en hun boeken signeren.

10.00     Dr. Gerbert Bakx

Dag vh Geluk_10.jpg

Levenskunst in turbulente tijden: anders kijken, denken, creëren.
Lezing gevolgd door gesprek met Arne Vanhaecke

 

Onze wereld is in verandering en we worden ons bewust van de grenzen van eindeloze keuzevrijheid. De tijd van overvloed lijkt inderdaad voorbij. De moderne samenleving staat voor vele uitdagingen en tegelijk vraagt het om meer bewustzijn, creativiteit en solidariteit.

Het leven is een proces dat voortdurend verandert. Op elk ogenblik is er een veelheid aan mogelijkheden. Niet omdat alles mogelijk is, maar gelukkige mensen maken van alles het beste, terwijl ze niet steeds het beste van alles hebben.

De Dag van het Geluk 2023 wil net in deze turbulente tijden inspiratie bieden om de levenskunstenaar in ons te voeden. De mens, elk mens, beschikt over een potentieel dat veel meer creativiteit in zich draagt dan hij of zij vermoedt. Zoals Michelangelo het schreef: ‘De grootste kunstenaar kan niets verzinnen dat niet vooraf al in de steen bestaat, maar als zijn hand niet met zijn geest meegaat zal hij het nooit van het ruwe marmer winnen.’

11.30 

Arne Vanhaecke

Arne Vanhaecke presenteert en modereert de Dag van het Geluk.


Hij is 'momentenplukker', muzikant, familieman, presentator, creatieve duizendpoot én vaste interviewer van Gerbert Bakx.

11.45

Trio Spectra

Trio Spectra- kleine.JPG

Muzikaal intermezzo door het klassiek ensemble Trio Spectra

Het ensemble Trio Spectra is een muzikale samenwerking van de Slovaakse fluitiste Nina Sivošová met de Kroatische violiste Ema Tufekčić en de Amerikaanse gitarist Daniel Conant. Bijzonder in de wereld van klassieke muziek is de kleurrijke combinatie van fluit, viola en gitaar die de sfeer oproept van een miniatuur-orkest.
Zij spelen o.m. Sonate voor fluit, viola en harp van Claude Debussy en Gymnopedie no. 1 voor viola en harp van Erik Satie.

12.00     

Broodjeslunch

Tijdens de gehele dag doorlopende boekenstand waar auteurs u te woord staan en hun boeken signeren.

Namiddagprogramma

13.30     

Jan Geurtz

Jan Geurtz.jpg

15.15

15.45    Simone Milsdochter

Simone Milsdochter.jpg

Van zelfafwijzing naar liefde voor jezelf en de ander

Lezing gevolgd door gesprek met Arne Vanhaecke

Jan Geurtz is schrijver van een tiental boeken over spiritualiteit, waaronder de bestseller Verslaafd aan liefde. Hij geeft cursussen in spirituele beoefening en is geïnspireerd door de Dzogchen-traditie, van het Tibetaans boeddhisme, en daarnaast door Advaita en Sufi.

 

In zijn lezing heeft Jan Geurtz het over de zelfafwijzing, hoe dat ontstaat; over de identificatie met onze beknellende gedachten en emoties, over de illusie van afgescheidenheid en hoe we ons daarvan kunnen bevrijden. Hoe door de beoefening zelfliefde groeit en bijdraagt tot liefde voor de ander, waarbij we elkaars lijden en angst kunnen helpen dragen.

Bekijk hier een 'smaakmaker'.

Pauze

Theatermonoloog ‘Apate’
.G
evolgd door gesprek met Arne Vanhaecke.

Op scherpe wijze fileert Apate het menselijke onvermogen om de leugen naar waarde te schatten. Nu eens misprijzend dan weer vol mededogen gaat ze tekeer tegen de mensheid die de waarheid verafgoodt. Ze legt uit waarom onze blinde focus op waarheid, wetenschap en rationaliteit het leven verziekt. Ze schudt ons wakker, schuurt tegen onze gangbare opvattingen en licht toe waarom de leugen van alle deugden de meest onderschatte is.

16.45     Gesprek met Gerbert Bakx, Jan Geurtz, Simone Milsdochter en het publiek

17.30

20210903_152159.jpg

Afsluitende reflectie

Prof. Dr. Em. Piet Nijs is psychiater, seksuoloog, filosoof en levens­kunstenaar. Hij was als hoogleraar verbonden aan de KU-Leuven en publiceerde talrijke succesrijke boeken en artikelen over onderwerpen als huwelijk, gezin, seksualiteit en psychosomatiek, waarin hij als levens­kunstenaar op zoek gaat naar de authentieke bronnen van het geluk. Hij is erevoorzitter van de Academie voor Levenskunst.

17.45     Napraten met een glas en een hapje

19.00    Einde

 

 

Locatie: Promotiezaal KU Leuven - Naamsestraat 22 - Leuven.

Deelnameprijs

Deelnameprijs studenten

 

 

Prijzen DvhG - lichtgrijs _ 2023.jpg
Prijzen DvhG - studenten - lichtgrijs.jpg
Praktische info en Inschrijvingen

De Dag van het Geluk vindt voor de 15de keer plaats en is dus een feesteditie. Wij willen dat zoveel mogelijk mensen deelnemen aan deze inspirerende dag. Opdat de prijs geen hinderpaal mag vormen, hebben we deze bijna gehalveerd (van € 75 naar € 45). Hiervoor putten we uit onze reserves en maken we dankbaar gebruik van giften.


Is voor jou een groter bedrag geen probleem en wil je de Academie en de Dag van het Geluk steunen, dan kan dat altijd via een extra gift op rekening van BE80 7350 2734 3577.  Bij de overschrijving in de mededeling 'gift' vermelden. Alvast van harte dank!

De Dag van het Geluk wordt georganiseerd ten voordele van het Zuster Jeanne Devos Fonds voor Kinderrechten.

Lees hier een uitgebreid interview met Zuster Jeanne Devos

De Academie voor Levenskunst is een non-profit organisatie zonder enig winstoogmerk en zonder enige structurele subsidie.

Al onze medewerkers zijn volkomen onbezoldigd (mede omdat ze onbetaalbaar zijn)  en ook de sprekers verlenen hun medewerking vrijwel belangeloos.

De Dag van het Geluk wordt gesteund door volgende sponsors : klik hier

Daardoor hebben wij elk jaar de inkomsten van deze dag aan het Zuster Jeanne Devos Fonds voor Kinderrechten kunnen schenken.

Voor wie graag een blik werpt op de sprekers van de voorbije 15 Dagen van Geluk, klik op deze link.

bottom of page