Dag van het Geluk 2023

wpd5e94a48_01.png

Zaterdag 8 april 2023

Promotiezaal KU Leuven 

programma

Een dag vol inspiratie. Een initiatief van de vzw Academie voor Levenskunst

Ochtendprogramma

09.30     Onthaal

Tijdens de gehele dag doorlopende boekenstand waar auteurs u te woord staan en hun boeken signeren.

10.00     Dr. Gerbert Bakx

Dag vh Geluk_10.jpg

Levenskunst in turbulente tijden; anders kijken, handelen, creëren.

 

Onze wereld is in verandering en we worden ons bewust van de grenzen van eindeloze keuzevrijheid. De tijd van overvloed lijkt inderdaad voorbij. De moderne samenleving staat voor vele uitdagingen en tegelijk vraagt het om meer bewustzijn, creativiteit en solidariteit.

Het leven is een proces dat voortdurend verandert. Op elk ogenblik is er een veelheid aan mogelijkheden. Niet omdat alles mogelijk is, maar gelukkige mensen maken van alles het beste, terwijl ze niet steeds het beste van alles hebben.

De Dag van het Geluk 2023 wil net in deze turbulente tijden inspiratie bieden om de levenskunstenaar in ons te voeden. De mens, elk mens, beschikt over een potentieel dat veel meer creativiteit in zich draagt dan hij of zij vermoedt. Zoals Michelangelo het schreef: ‘De grootste kunstenaar kan niets verzinnen dat niet vooraf al in de steen bestaat, maar als zijn hand niet met zijn geest meegaat zal hij het nooit van het ruwe marmer winnen.’

11.30 

Arne Vanhaecke in gesprek met Gerbert Bakx en het publiek

11.45

muziek.jpg

Muzikaal intermezzo

12.00     

Broodjeslunch

Tijdens de gehele dag doorlopende boekenstand waar auteurs u te woord staan en hun boeken signeren.

Namiddagprogramma

13.30     

Jan Geurtz

Van zelfafwijzing naar liefde voor jezelf en de ander

Jan Geurtz.jpg

Jan Geurtz is schrijver van een tiental boeken over spiritualiteit, waaronder de bestseller Verslaafd aan liefde. Hij geeft cursussen in spirituele beoefening en is geïnspireerd door de Dzogchen-traditie, van het Tibetaans boeddhisme, en daarnaast door Advaita en Sufi.

 

In zijn lezing heeft Jan Geurtz het over de zelfafwijzing, hoe dat ontstaat; over de identificatie met onze beknellende gedachten en emoties, over de illusie van afgescheidenheid en hoe we ons daarvan kunnen bevrijden. Hoe door de beoefening zelfliefde groeit en bijdraagt tot liefde voor de ander, waarbij we elkaars lijden en angst kunnen helpen dragen.

15.00

Arne Vanhaecke in gesprek met Jan Geurtz en het publiek

15.15

Pauze

15.45    Simone Milsdochter

Simone Milsdochter.jpg

Theatermonoloog ‘Apate’

Op scherpe wijze fileert Apate het menselijke onvermogen om de leugen naar waarde te schatten. Nu eens misprijzend dan weer vol mededogen gaat ze tekeer tegen de mensheid die de waarheid verafgoodt. Ze legt uit waarom onze blinde focus op waarheid, wetenschap en rationaliteit het leven verziekt. Ze schudt ons wakker, schuurt tegen onze gangbare opvattingen en licht toe waarom de leugen van alle deugden de meest onderschatte is.

16.30    

Arne Vanhaecke in gesprek met Simone Milsdochter en het publiek

16.45     Gesprek met Gerbert Bakx, Jan Geurtz, Simone Milsdochter en het publiek

17.30

20210903_152159.jpg

Afsluitende reflectie

Prof. Dr. Em. Piet Nijs is psychiater, seksuoloog, filosoof en levens­kunstenaar. Hij was als hoogleraar verbonden aan de KU-Leuven en publiceerde talrijke succesrijke boeken en artikelen over onderwerpen als huwelijk, gezin, seksualiteit en psychosomatiek, waarin hij als levens­kunstenaar op zoek gaat naar de authentieke bronnen van het geluk. Hij is erevoorzitter van de Academie voor Levenskunst.

17.45     Napraten met een glas en een hapje

19.00    Einde

Praktisch

Informatie over de kostprijs en de mogelijkheid om in te schrijven volgen later. I

De Academie voor Levenskunst is een non-profit organisatie zonder enig winstoogmerk en zonder enige structurele subsidie.

De Dag van het Geluk wordt georganiseerd ten voordele van het Zuster Jeanne Devos Fonds voor Kinderrechten.

Lees hier een uitgebreid interview met Zuster Jeanne Devos

Al onze medewerkers zijn volkomen onbezoldigd (mede omdat ze onbetaalbaar zijn)  en ook de sprekers verlenen hun medewerking vrijwel belangeloos.

De werking van de Academie wordt gesteund door enkele sponsors en donateurs.

Daardoor hebben wij elk jaar de inkomsten van deze dag aan het Zuster Jeanne Devos Fonds voor Kinderrechten kunnen schenken.