top of page
Strategie van het Geluk I

Lezingenreeks

Depressie en empowerment

Depressie_1.png

Inhoud

De cijfers voor depressie, levensmoeheid, burn-out en zelfdoding blijven maar stijgen. We lezen of we ervaren dat het voor veel mensen een moeilijke tijd is mede door de coronacrisis. Jongeren hebben meer stress, vaker last van depressie en kunnen meer te maken krijgen met problemen of gevaarlijke situaties thuis. Ook ouderen kunnen eenzamer worden en psychische klachten krijgen.

Maar is de coronacrisis de oorzaak? Of gaan we bewuster vragen stellen over onszelf? Maakt deze coronatijd net fundamentele vragen wakker in ons?

​

Depressie wordt dan wel eens als de griep van de psychiatrie beschouwd. De cijfers betreffen bovendien alleen maar de officieel gediagnosticeerde gevallen, die als het tipje van de spreekwoordelijke ijsberg zijn, met daaronder een brede laag van mensen die weliswaar niet als ‘depressief’ worden beschouwd, maar die een leven van dofheid en vreugdeloosheid leiden. De WGO verwacht dan ook dat depressie tegen 2020 het tweede belangrijkste probleem van volksgezondheid zal zijn geworden. Door de betrokkenen wordt de ervaring als uitermate moeilijk en pijnlijk beschreven, als een uitzichtloze donkere nacht, als een alles opslokkend zwart gat, bijna als een existentiële dood.

​

Nu recent duidelijk is geworden dat antidepressiva de gestelde verwachtingen niet kunnen inlossen, is ook het ziektemodel op de helling komen te staan en is het dringend aangewezen op een andere manier over depressie en depressiviteit te gaan denken. Daarvoor zijn nieuwe en interessante inzichten voorhanden die in deze lezingen besproken zullen worden. Uit een depressie komen is immers niet het gevolg van een juiste ‘behandeling’ of een geslaagde ‘genezing’ maar van het aanleren van een filosofische mindfulness en een empowerend bewustzijn.

​

Depressie geeft dan ook een boeiend inzicht in het functioneren van de mens en kan gezien worden als een kans om stil te staan en tot meer inzicht, veerkracht en levenskunst te komen. Als een bevrijdende en positieve desintegratie, als een winter die voorafgaat aan een lente, als een creatieve hopeloosheid, als de pijn bij de geboorte van een nieuw inzicht. Een omgewoelde aarde is immers het best in staat om het zaad van nieuw inzicht te ontvangen! Kahlil Gibran zei: “Pijn is het breken van de schaal rond het begrijpen.”

​

Deze lezing is dan ook beslist niet alleen bedoeld voor mensen met een (al dan niet gediagnosticeerde) depressie of een burn-out, maar voor al wie in de mens geïnteresseerd is en voor iedereen die met meer bewustzijn, veerkracht, levensvreugde en enthousiasme wil leren leven!

​

Praktische informatie

Lezingenreeks december 2020

Wanneer?    

Lezing 1 : 01 december 2020 van 19.30 u tot 21.30 u

Lezing 2 : 08 december 2020 van 19.30 u tot 21.30 u

Waar? Online

Kostprijs? 20 EURO voor de reeks van 2 lezingen

bottom of page